Günümüzde her bireyin acil nakit ihtiyacı olabiliyor ve bu nakit ihtiyaçlarımızda genelde başvurduğumuz ilk yer bankalar oluyor. Bankalar bizlere düşük faizli ve yüksek vadeli krediler sunabildiğinden bankalardan kredi çekmek daha kolay oluyor. Sonuçta arkadaşımızdan 5 bin lira borç alıp 5 senede borcu almayı kimse istemez. Bu nedenle bankaların sunduğu kredilerin faiz oranları ve vade süreleri biz tüketiciler için gerçekten büyük önem taşıyor. Bu yazıda sizlere kredi hesaplama nasıl yapılır? Hangi krediler tüketiciler için uygundur bunlardan bahsetmeye çalışacağız.

İhtiyaç Kredisi
Kredi hesaplama yapılırken, en çok kullanılan ve en çok çekilen kredi ihtiyaç kredisidir. İhtiyaç kredisi temel olarak tüketicilerin kısmi ve acil ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulu bir kredi tipidir. İhtiyaç kredilerinde minimum vade 1-3 ay arası iken maksimum vade ise 60 aydır. Son gelen düzenlemeyle birlikte İhtiyaç kredilerinde ki minimum vade 48 aydan 60 aya çıkarılmıştır. İhtiyaç kredisi hesaplama işlemi yapmak için bankaların bize sunduğu faiz oranlarını incelemiz gerekiyor. Öncelikle alacağımız kredi tutarını bilmeliyiz. Örnek olarak 10,000 TL ihtiyaç kredisi çekeceğiz ve 5 yılda toplam ne kadar geri ödeme yapacağımızı ve yine aylık taksit tutarını öğreneceğiz. Kredi hesaplama için bu işlemleri yapmak zorundayız.
10,000 TL kredi için, 60 ay vade seçtik ve ortalama faiz oranını aylık 1,29 olarak baz aldık. Toplam çekeceğimiz kredinin ne kadarına faiz ödeyebileceğimizi bulmak için aylık faiz oranını vade ay süresi ile çarpmamız gerekiyor. Yani 1,29’u 60 ile çarpacağız. Çarpma işleminden sonra sonuç 77,4 çıkacaktır. Yani 5 yıl vadede aldığımız kredi tutarının %77,4’ü kadar bankaya faiz ödeyeceğiz. 10,000 TL kredinin %77,4’ü, 7740 TL olarak karşımıza çıkmaktadır. Yani 17,740 TL bankaya geri ödeme yapacağız bu 5 yıllık süreç içerisinde, 17,740 TL’yi 60’a böldüğümüzde ise aylık ödememiz gereken taksit tutarı ortaya çıkacaktır. Sonucu 295,66 TL olarak buluyoruz. 5 yıl boyunca aldığımız 10 bin TL kredi için bankaya 295,66 TL taksit ödemesi yapacağız. Bu taksit ödemesinin yaklaşık 129 TL’si her ay faiz ödemesi olarak bankaya yatacak. Kalan tutar ise anaparadan eksilecek ve 5 yılda borç bitecektir. Kredi hesaplama işlemi bu kadar kolay ve basit herkes yapabilir.
Taşıt Kredisi
Taşıt kredi hesaplama işlemi için, yine ihtiyaç kredisinde olduğu gibi aylık faiz oranını öğrenmelisiniz. Taşıt kredilerinin ortalama aylık faiz oranı 1,19’dur. 60 ay vade ile çekilecek 40 bin TL’lik taşıt kredi hesaplama işlemi için 1,19’u 60 ile çarpmamız gerekiyor. Sonuç 71.4 olarak çıktı. Yukarıda da anlattığımız gibi 40 bin TL’nin %71.4’ünü bulacağız. Bu işlemi yanınıza hesap makinesi yoksa 40 bin çarpı 71.4 bölü 100 şeklinde gerçekleştirebilirsiniz. Sonra çıkan sonuca 40 bin eklemelisiniz. Sonuç 68 bin TL olarak çıkacaktır. Küsüratı attıktan sonra sonucumuzu 60 aya böldüğümüzde aylık ödememiz gereken taksit tutarı ortaya çıkacaktır. Aylık ödememiz gereken taksit tutarı ortalama 1,140 TL olacaktır.
Konut Kredisi
Konut kredilerinin faiz oranları düşük olduğu için kredi hesaplama işlemi çok daha kolay ve basit olmaktadır. Konut kredilerini hesaplamak için, aylık faiz oranını 120 ay vade ile çarpmamız gerekiyor. Çünkü konut kredilerinde maksimum vade sayısı 120 aydır. 120 ile 0,69 olan ortalama konut kredisi faiz oranını çarpmalıyız. Sonuç 82,8 çıkacaktır. Yani aldığımız kredinin yüzde 82,8’i kadar faiz ödeyeceğiz. Bu durumda ödememiz gereken faiz tutarı 100 bin TL konut kredisi için söz konusu olduğunda 82 bin 800 TL olmaktadır. Bankaya 10 yılda toplam 182 bin 800 TL ödeme yapacağız. Bu tutarı 120 aya böldüğümüzde çıkan sonuç 1,523 TL olmaktadır. Yani 10 yıl boyunca her ay bankaya 1,523 TL ödeyeceğiz. Bu tutarın 690 TL’si faiz kalanı ise, anaparadan eskilecektir. Kredi hesaplama işlemi konut kredisi için de oldukça kolaydır.
[ilgiliMakale icerik_id=”773″]
Dikkat !
Kredi çekerken muhakkak ödeyebileceğiniz tutara uygun bir kredi çekin ve fazla borç yükü altına girmeyin. Eğer mecbur kaldıysanız faiz oranı en düşük bankayı seçmeniz lehinize olacaktır.
Bankaların vermiş olduğu en uygun kredi tutarlarını anasayfamızda bulunan ve size uygun kredi sekmesine tıklayarak tutar belirledikten sonra En Ucuz Krediyi Bul butonuna tıkladıktan sonra öğrenebilirsiniz.