Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur ?

Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Günümüzde hemen herkesin ani nakit ihtiyaçları olabiliyor ve bu nakit ihtiyaçlarımızı karşılamak için genelde banka kredilerini kullanıyoruz. Bankalar biz tüketicilere belirli şartlar dahilinde kredi veriyor. Bu şartları sağlamayanlar banka kredilerinden yararlanamıyor. Biz kredi almış biri olarak banka kredi şartlarını sağlamış olsak da zamanla kredi borcumuzu ödeyemeyecek kadar çok zor duruma düşebiliriz. Bu gibi durumlarda ne yapmamız gerekir? Bankaya olan kredi borcu ödenmezse ne olur? Kredi borcumu ödemezsem evime haciz gelir mi? Gibi soruları bu yazıda detaylı bir şekilde cevaplandırmaya çalışacağız.

Öncelikle kredi borcunu ödemediğiniz için bankanın size kesin ve net bir müdahale yapamayacağının altını çizelim. Kredi borcunuzu ödemediniz diye banka evdeki eşyalarınızı veya paranızı hemen haczedecek değildir. Banka bu konuda sizlere bir limit tanır. Bu limit aşıldığı zaman banka yasal işlem başlatabilir.

Yasal Takip Limiti Nedir?

Yasal Takip Limiti, bireylerin ödenmeyen kredi borçları için bankanın sağladığı maksimum süredir. Bu süre zarfında ödenmeyen kredi borçlarınız yasal işleme tabi tutulur ve haciz işlemi başlatılabilir. Öncelikle miktarı ne olursa olsun bir kredi borcu en fazla 3 ay geciktirebilir. Kredi borcunuzu 3 ay boyunca hiç ödemediğiniz durumlarda banka borcunuz ile ilgili size yasal takip başlatır. Yasal takip sürecinden önce, son ödeme tarihi geçen borçlarınıza istinaden son ödeme tarihinden 5-10 gün sonra banka tarafından aranırsınız. Müşteri temsilcinizden, kredi borçlarınızın ödeme tarihini unuttunuz mu gibi sorular alırsınız. Akabinde olumlu bir yanıt verip telefonu kapayabilirsiniz. Ödeme yapmazsanız 10-15 gün sonra tekrar aranırsınız ve bu süreç kızışarak ilerler. Ödemediğiniz her bir gün için kredi notunuz düşer. 90 günlük maksimum süre zarfında ödenmeyen kredi borçlarınız için banka, yasal takip sürecini başlatır ve kredi borçlarınız ile artık banka ilgilenmez. Borçlarınız ile artık daha sert üslup kullanarak karşılık veren hukuk büroları ilgilenir.

Hukuk büroları sizin ödediğiniz tutardan bir miktar komisyon alır. Bu nedenle borcu ödemeniz onların işine gelir. Ancak paranızın olmadığını ve ödeme yapamayacağınızı söyleyin. Bu süreçte sizi tehdit edebilirler, tehditlere aldanmayın ve dava açabileceğinizden bahsedin. 90 günlük süreçten sonra 10 gün süre verilen borçlara istinaden, hala ödeme yapılmadıysa maaşınıza ve evdeki eşyalarınıza haciz getirilir. Maaşınızın yasa gereği en fazla %25’i haczedilebilir. Maaşınıza konan haciz kredi borcunu karşılayabiliyorsa evdeki eşyalarınız haczedilmez. Ancak karşılamıyorsa haciz işlemi başlatılacaktır.

Bir cevap yazın