Bu Bankalara Borcu Olanlar Dikkat: Coşturan Söyleme Geldi Millet-Vakıf-Ziraat Bankası-YKB-QNB-Akbank-Denizbank-TEB-İş Bankası-Garanti BBVA
14 bankaya borcu olan yurttaşları umutlandıran son dakika haberi geldi. Kredi borçlarının ertelenmesinde faiz isteyen bankalar Meclis gündemine geldi. Mecliste yapılan söylemeler ve dile getirilen mağduriyetler sonrası AK Parti bir söyleme yaptı.
14 Bankanın Bankaların borç ertelemesinde ehemmiyetli adım.
Koronavirüs salgını sonrası hükümet , kamu bankalarına borcu olan yurttaşların bu borçlarının 3 ay erteleneceğini söyledi. Bu adım sonrası özel bankalara da çağrı gelmiş ve kredi borçlarının ertelenmesi istendi.
Çağrı sonrası 11 bankadan söyleme geldi ve kredi borçlarının ertelendiği duyuruldu. Borç erteleme ilanı yayımlayan bankalar şu biçimde:
Ziraat Bankası
Millet Bank,
Vakıfbank ,
Garanti Bankası ,
İş Bankası ,
QNB Finansbank ,
Denizbank ,
Akbank ,
Yapı Kredi Bankası ,
TEB ,
Eximbank
Emlak Katılım
Ziraat Katılım
Vakıf Katılım.
3 kamu bankası ile öteki bankaların kredi borç erteleme söylemeleri şu biçimde:
FAİZ ŞOKU
Borç erteleme söylemesi ile coşan yurttaşlar , hemen bankalara danıştı. Ancak bankalar, 3 aylık taksit ertelenmesine faiz uygulanacağını söyledi. Ertelenecek vadeler için ayrı ayrı faiz uygulanacağını bilen binlerce yurttaş , borç ertelemeden bırakırken , bazı yurttaşlar, korona sebebiyle yaşanan kasvetler, işlerinden oldukları için borçlarını faizli biçimde ertelemek zorunda kaldı.
SÖYLEME GELDİ
Yurttaşlar ise bu vaziyete tepki gösterdi. Bankaların faizsiz biçimde kredi borçlarını ertelemesini isteyen yurttaşların arzları Mecliste gündeme geldi.
İYİ Parti Milletvekili Bedri Yaşar Meclis Genel Heyetinde yaptığı söylemede şunları söyledi:
“Şimdi ha bire biz ekonomik koli söylüyoruz. Söylediğiniz 100 milyar dolar limit. Bunun -göreceksiniz- ehemmiyetli bir kısmı yeniden öğrenilen mevcut insanların kredilerini ertelemekten değişik tarafa gitmeyecek. Kaldı ki bu kredileri almak için dahi hâlâ fantastik koşullar orta yere sunuyoruz. Hatta size şunu söyleyeyim. Bugün hepimiz devlet tarafına bakıyoruz. Özel bankaları hiç siz dinlediniz mi? Bugünkü günde, bugünkü içinde bulunduğumuz koşullar altında özel bankalara bir bakın bakalım, hiçbir koli söylediğini dinlediniz mi, hiçbir faiz oranı söylediğini dinlediniz mi, hiç kredi kartlarıyla alakalı bir yapılanma yaptığını dinlediniz mi? Ben gelmeden evvel, birkaç bankayı aradım, söyledikleri şu: “Kendi kullandıkları faiz oranı çerçevesinde üç ay vakitle erteliyoruz veyahut da ertelediğimiz ölçüyü son taksitlerine ilave ediyoruz.” Hangi faiz oranıyla? “Krediyi kullandığı faiz oranı neyse, aynı faiz oranı koşullarında ertelemeler yapıyoruz.”
ELİME BİRKAÇ BANKANIN MİSALİ GELDİ
Meral Müracaat Et Beştaş ise Genel Heyet ‘da faizli ertelemeyi misalle gösterdi. Meclis Başkanı ile Beştaş arasındaki o konuşma şu biçimde:
BAŞKAN – Sayın Beştaş buyurun.
MERAL MÜRACAAT ET BEŞTAŞ Siirt – Teşekkürler Sayın Başkan.
Elime birkaç yurttaştan bir şikâyet geldi sarihçesi. Bu banka kredileriyle alakalı öğreniyorsunuz geçen hafta bir koli söylendi ve kredilerin faizsiz ertelenmesi ve yapılanması legalleşti fakat elimde 2 tane kredi misali var, Millet Bankasından alınmış.
BAŞKAN – Faizsiz ertelemeden mi dediniz?
MERAL MÜRACAAT ET BEŞTAŞ Siirt – Yapılandırma. Natürel natürel, faizsiz erteleme bu duyuru edildi zati. Harcayıcı kredisi şu anda 97 bin 970 TL’den 100 bin 302 TL’ye çıkmış. Başka bir misalde, 83 bin 974’deri 85 bin 974’e çıkmış. Şimdi, bu sarihçesi kanuna ters faiz alma usulüdür; bunu, ulusun bu biçimde hasara uğratılmasını bu salgın yarıyılında kabul etmek muhtemel değildir.
BAŞKAN – Bankalar da belirli mi? Hangi bankalar?
MERAL MÜRACAAT ET BEŞTAŞ Siirt – Halkbank, dolaysız ismini vererek söylüyorum.
Bu, milleti aldatma başka bir deyişle dolandırma kapsamına girer ve sonuçta Mecliste legalleşen, duyuru edilen, bizzat Cumhurbaşkanının kendisinin ifade ettiği ve burada hepimizin şahitlik ettiği bir legal tertip etmeden bu biçimde makûsa kullanma ve faiz alma hiçbir biçimde kabul edilemez.
Öteki bir mesele, natürel, şunu da kamuoyuna andırdırmak istiyorum: Sayın Varank’ın konuşması, işte, bu bankalar da sanırım bu biçimde yanaşıyorlar: “Daha salgın, coronavirüs Türkiye’ye gelmeden siparişler Türkiye’ye gelecek.” ve Sabah gazetesi şöyle bir manşet atmıştı 16 Şubatta: “Dünyayı vuran virüs Türkiye’ye yarıyor.” Bu virüs nemalanılacak bir virüs değil, bu virüs tam dünya gibi bizi de vuruyor, ulusumuzu da vuruyor ve tam dünyadaki insanlık ailesini tehdit ediyor.
Son olarak, Bilim Heyeti öğreniyorsunuz kumpaslı buluşmalar yapıyorlar ve kamuoyu bunu çok ciddi bir biçimde merak ediyor zira herkes kendisinin ve beğendiklerinin yaşamından evham ediyor fakat Bilim Heyeti hiçbir şeyi söylemiyor. Biz Bilim Heyetine bir çağrı yapmak istiyoruz buradan: Bu buluşmalarda sizin salgına ait iktidar partisine, yürütmeye teklifleriniz nedir? Bu tekliflerin ne kadarı kabul ediliyor? Şayet bunlar söylenmezse ve beceriksiz bir uygulama varsa bunun vebali, mesullüğü aynı zamanda ne yazık ki üzülerek belirtmeliyim ki Bilim Heyetine de ait olacaktır.
Teşekkür ediyorum Başkan.
BAŞKAN – Teşekkür ettim.
AK PARTİ ‘DEN SÖYLEME: “UYARIRIZ”
Bu konuşma ve faizli erteleme mevzusunun Mecliste gündeme gelmesi sonrası AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan “Uygulamada yanılgı varsa uyarırız dostlarımızı.” dedi.
FAİZLİ ERTELEME
Peki siz borç erteleme için müracaat yaptığınızda faizli mi yoksa faizsiz mi erteleme oldu? Alttaki yorum kısmından yazarak sesinizi duyurabilirsiniz.