EFT ve Havale Nedir ve Nasıl Yapılır ?

EFT nedir, Havale Nedir? EFT ve Havale Nasıl Yapılır? Tüm para transferi harekâtlarımızı, bankalar aracılığı ile yapmaktayız. Günlük ödemelerimiz, kira ödemelerimiz, fatura ve öbür gider ödemelerimiz bankalar aracılığı ile yapılıyor. Özellikle İnternet bankacılığının da yayın olarak kullanılmaya başlanması ile birlikte bir çok harekâtı oturduğumuz yerden dakikalar, hatta saniyeler içinde yapabiliyoruz. Bir şahsa para yollamak istediğimizde de yeniden bankanın para transfer özelliklerinden olan EFT ve havale operasyonlarını seçim ediyoruz. EFT ve Havale harekâtları bankacılık sektörünün en yaygın kullanılan taşıtlarındandır. EFT, bir bankadan başka bir bankaya; havale ise aynı banka hesapları arasında yapılan para transferi operasyonlarının genel ismidir. Peki bu harekâtlar nasıl yapılır? EFT ve Havale Nedir?

EFT ve Havale Nedir?

Kuşkusuz ki EFT, en çok kullanılan para transfer operasyonlarından biridir. Para transferi operasyonlarını bankalar üzerinden yürüten ve değişik bankalara para transferi yapan alıcılar transfer tipi olarak EFT yapmayı seçim eder. Ortak banka kullanımı olmadığında dahi EFT harekâtı sayesinde süratli bir biçimde para transferi harekâtı hakikatleştirilebiliyor. Peki EFT Nedir? EFT Nasıl Yapılır?

EFT Nedir?

EFT olarak ismi altında öğrenilen EFT, yarıyıl yarıyıl para transferi yapma gerekliliği olan şahıslar tarafından devamlı kullanılıyor. EFT, Havale harekâtına göre saatleri sebebiyle genellikle havale harekâtına göre belli saatlerde kullanılmaktadır. EFT sistemi, standart para transfer harekâtı ile aynı istikamette çalışır ve genel olarak birbirine çok eşlerdir. Kısaca özetlemek gerekirse havale; aynı bankalar arasında yapılan para transferleri, EFT ise; değişik bankalar arasında yapılan para transferleri için kullanılan bir transfer tipidir.

 

EFT Nedir? EFT‘nin açılımı, EFT‘dir. EFT harekâtı ile, kullandığınız bankadan değişik bir banka alıcısına son derece kısa vakitlerde para gönderimi sağlayabilirsiniz.

Banka harekâtları arasında ifade edilen “EFT”nin öbür adı ile EFT olarak öğrenilir. Bir bireyin başka bankanın kullanıcısının hesabına yolladığı para EFT olarak öğreniliyor. Bankalarla devamlı olarak yapılan para transfer harekâtı “EFT” olarak adlandırılır. Bankanın ise kendine bankasına ait bir başka alıcısına da yaptığı para transferi ise havale olarak ifade edilir.

EFT Nasıl Yapılır?

EFT, karşı taraftan alacağınız IBAN numarası üzerinden yapılır. Hesap numarası, Şube Kodu ve öbür bilgiler EFT operasyonunda geçersizdir ve tarafınıza sorulmaz. EFT harekâtı yaparken karşı tarafın IBAN bilgisi ve hesabı sahibinin ismini soyadını yazmanız yeterlidir. Bazı bankalar ise ek bilgi olarak gidişata göre bireylerin TC kimlik numarasını arz edebilirler. EFT harekâtları iş günlerinde yapılabilir ve haftasonları EFT harekâtı yapılamaz. Hafta içi saat 17:00’a kadar EFT yapabilirsiniz.

İnternet bankacılığını kullanan şahıslar bu harekâtı kişisel hesaplarından yapabilecekleri gibi dileyen alıcılar ATM’den de zorunlu EFT bilgilerini girerek harekâtı bitirebilir. İkisini de seçim etmek istemeyenler ise banka veznelerinden gizeme almak koşuluyla EFT bilgilerine göre hesap transferi harekâtını yapabilirler. Bankalar bu hesap transferlerini yapmak için de değişik ölçüde kurulda almaktadır. Bu komite fiyatları olarak öğrenilen hesap işletim değeri ise bazı bankalar tarafında da arz edilmemektedir.

Havale Nedir?

Havale, aynı banka içerisinde para gönderim yoludur. Başka Bir Deyişle bir banka içerisinde isterseniz kendinize ait başka bir hesaba ya da aynı banka da başkasına ait bir hesaba para yolladığınızda bu para gönderiminin ismi havaledir. Kısa vakit içinde yollamış olduğunuz para karşı tarafın hesabına geçerek bildirim erişir. Havale, EFT sistemine göre daha süratli çalışan bir para transferi usulüdür.

Havale Nasıl Yapılır?

Havale yapmak istediğinizde çalıştığınız bankanın şubesine gitmeniz ya da internet bankacılığı kullanıyor iseniz internet bankacılığına giriş yapmanız yeterlidir. Şubeden yapacağınız havale harekâtı için sizden kimliğiniz ve havale müracaat formunu doldurmanız arz edilir. Bu formda sizin ad soyada havale yapacağınız hesap bilginiz, karşı tarafın ismi soyadı ve hesap bilgileri ayrıca yollamak istediğiniz meblağ bilgisi yer almaktadır. Bu bilgileri doldurduktan sonra banka vazifelisine teslim ediyorsunuz ve operasyonunuz belli bir gider de alınarak şubeden reelleşmiş oluyor.

İnternet ya da mobil bankacılığından da havale harekâtınızı yapmanız muhtemeldir. Bunun için tüm harekâtlar adımından para transferi menü adımına giriyorsunuz ve buradan havale alternatifini işaretliyorsunuz. Bu adımda da sizden havale yapacağınız hesabı seçerek ilerlemeniz arz edilir, bir sonraki adımda havale yapacağınız hesabı yazarsınız ve sonrasında da ne kadar meblağ yollayacak iseniz o meblağı doğru bir biçimde girmeniz gerekiyor. EFT ve Havale Nedir?

Sonraki adım da onay adımıdır yaptığınız havalenin özeti ekranda belirtilir ve bilgilerin doğruluğunu hakimiyet etkeniz istenir bu bilgilerde bir kasvet yok ise onay tuşuna basıyorsunuz bu adımda cep telefonunuza bir onay kodu geliyor ve bunu ekrana girdikten sonra havale operasyonunuz bitirilmiş oluyor.

Bankaların EFT Fiyatları Ne Kadardır?

Evet, EFT harekâtları hemen hemen tüm bankalarda fiyatlıdır. Mevcut kullandığınız bankadan değişik bir bankaya para gönderimi çıkışı sağladığınız için alıcısı olduğunuz bankanız bu operasyon için sizden minik bir ölçü operasyon fiyatı tahsil eder. Kimi bankalarda 2 TL, kimi bankalarda 3 TL olarak düzenlenmiştir.

Bankaların Havale Fiyatları Ne Kadardır?

Havale fiyatları bankadan bankaya farklılık göstermektedir. Şubelerden yapılan havale gideri ile internet ya da mobil bankacılıktan yapacağınız havalenin fiyatı aynı olmamaktadır. Dijital bankacılıklar gider açısından her zaman daha uygundur. Bir Hayli banka dijital bankacılık harekâtlarınız için gider arz etmezler. Bu sebeple çok rakamda şahıs şube yerine dijital bankacılıkları seçim etmektedirler. Güvenliğinize dikkat ettiğiniz sürece dijital bankacılık sizin için her zaman avantajlı olmaktadır.

EFT Ve Havale Arasındaki Farklar Nelerdir?

EFT olarak da ifade edilen EFT ise bankalar arasında hakikatleşmesi nedeniyle yalnızca belli saatler içinde yapılabiliyor. Bu saatler de ise bankaların açılış ve kapanış saatleri arasında yapılır. Havale harekâtları de aynı banka içinde hakikatleşmesi nedeniyle günün her saati yapılabiliyor.

EFT harekâtı bankalar ile olduğu için kullanıcılardan para transferi için yarıyıl yarıyıl ayrıntılı bilgiler de istenebiliyor. Havale operasyonlarında genellikle hesap numarası ile ad soyadı yeterli bir bilgidir. EFT harekâtları IBAN ile yapılacaksa genellikle daha az bilgi isteniyor, şayet EFT hesap numarasına ait operasyon yapılacaksa, şube kodu, akdikeni hesap numarası ve gönderim nedeni gibi bilgiler arz ediliyor.

EFT Yapma Saatleri

Bankanın sadece çalışma saatleri içerisinde EFT hakikatleşmektedir. Bu da saatler bankadan bankaya değişiklik gösterebilmekle beraber genelde 08:00-17:00 ya da 08:30-17:30 değişmektedir.

Bir cevap yazın